ඉන්දියානු කෑම වලට බහුලව පාවිච්චි වෙන කුළුබඩු – Sri News

0
9

කුළුබඩු මුලින්ම යොදාගන්නට ඇත්තේ කෑම රසකරගන්න නෙමෙයි, කෑම කල්තියාගන්න කියලයි විද්‍යාඥයෝ කියන්නේ. අපි වගේ නිවර්තන රටවල කුළුබඩු පාවිච්චිය වැඩියි. මොකද අපි වගේ රටවල මස් මාළු වගේ ආහාර ඉක්මනින්ම නරක් වෙනවා. ඉතින් මේ කුළුබඩු දාලා ඒවා සකස් කළාම ටික කලක් තියාගන්නට පුළුවන් වෙනවා. ඒ වගේම කිසිම රහක් නැති එළවළු, මස් මාංශ වුණත් යම් රසබර තත්ත්වයකට ගන්න මේ කුළුබඩු වලින් ලොකු දායකත්වයක් ලැබෙනවා. ඉතින් මේ කුළුබඩු ගැන අපි විස්තර ටිකක් දැනගමු.

 

කහ ප්‍රබල පිරිසිදුකාරකයක් විදිහට විශ්වාස කෙරෙනවා. පහුගිය කාලේ ලංකාවේ අපිටත් කහ සොයාගැනීම ගැටළුවක් වුණා. ලංකාවේ වැවුනාට කහ බොහොම සරුවට ඉන්දියාවේ හැදෙන බෝගයක්. මේ කහ වලින් එළවළු ආදිය ව්‍යංජන හදනකොට තැම්බෙද්දි එන අළුපාට වැනි අතෘප්තිකර පාට වෙනුවට කහ පැහැය ලබා දෙනවා. මේ කහ කරි පවුඩර් වගේ ගොඩක් දාන්නේ නැහැ. කුඩා යෝගට් හැන්දකින් ස්වල්පයක් දැමීම ඕනිම කරියකට සෑහෙනවා. කහ යෙදීමෙන් ගම්මිරිස් වලින් එහෙම එන සැර ගතිය අඩු කිරීමකුත් වෙනවා.

 

 

දුරු සූදුරු සහ මාදුරු කියලා වර්ග දෙකක් තියෙනවා. මේ සූදුරු කෑම සකස් කරන්න වගේම රසකැවිලි ආදිය හදනකොටත් රසකාරකයක් විදිහට යොදාගන්නවා. කෙලින්ම කුඩු කරන්නේ නැතිව සූදුරු ගොඩක් ආහාර වලට කෙලින්ම දානවා. සූදුරු තෙල් වලට වැටුණාම එයට ආවේණික සුවඳක් ඒ ආහාරයට ලැබෙනවා. සූදුරු පොඩි දෙයක් නිසා වැඩි ගින්දරේ දාල බදින්න ගියොත් එකපාරම කළු වෙලා යනවා. ඒ නිසා සූදුරු කෙලින්ම තෙලට දානවා නම් ගින්න අඩුවෙන් පවත්වාගන්නට ඕනි. මේ සූදුරු කරි පවුඩර් අපේ රටේ බසින් කියනවා නම් තුනපහ හදන්නට හරි හරියට පාවිච්චි කරනවා.

 

 

එනසාල් වශයෙන් හැඳින්වෙන කරදමුංගු අපේ නකල්ස් වනයේ තවමත් සුළුවට වගා කෙරෙනවා. යටිරෝපණයක් විදිහට වැවෙන මේ එනසාල් වගාව නිසා වනාන්තර ක්‍රම ක්‍රමයෙන් විනාශ මුඛයට යන නිසා මේ එනසාල් වගාව තහනම් කළා. මේ එනසාල් තැලීමේදී එනසාල් කරල තුල තියෙන කුඩා ඇට පොඩිවෙලා කදිම රසයක් එනවා. එනසාල් රසකැවිලි ආදිය හැදීමේදිත් පාවිච්චි කරනවා.

 

 

Sri News Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here