ගර්භණී කාලෙට අහන්න ලැබෙන මිත්‍යා මත – Sri News

0
7

ගර්භණී කාලෙ කියන්නේ අපි කොයි කවුරුත් වෙනදට වඩා පරිස්සම් වෙන්න බලන කාලයක්නෙ. ඒ කාලෙට ඉතින් සිතුවිල්ලකින් පවා කුසේ ඉන්න දරුවගෙ පරිස්සම ගැන තමයි හිතන්නෙ. කන කෑමක් බීමක්, යන ගමනක් බිමනක් කෝකකින් උනත් දරුවට පුංචිම හරි අපහසුවක් වෙනවට මොන අම්ම තාත්තවත් කැමති නැහැනෙ. අන්න ඒ කාලෙට වටින් පිටින්, ආච්චිලා සීයලා, නැන්දලා මාමලාගෙනුත් උපදෙස් කෝටියයි. අන්න එහම ඇහෙන උපදෙස් අතරින් හැම දෙයක්ම ඇත්තමත් නෙමෙයි හැබැයි. ඒ විදිහේ ගර්භණී කාලෙට අපිට ඇහෙන මිත්‍යා මත කීපයක් ගැන තමයි මේ කතා කරන්න යන්නේ. 

 

 

ඔය කාලෙට කන්න හොඳ නැහැ කියල ලොකු කෑම ලැයිස්තුවක්ම පරණ ආච්චිලා, අම්මලා කියල දෙයි. හැබැයි ඉතින් ඒ බහුතරයක් ඇත්තම නම් නෙමෙයි. 

ඔන්න එපා කියන ලැයිස්තුවේ උඩින්ම තියෙන කෑම තමයි අන්නාසි. විද්‍යාත්මක පැත්ත බැලුවොත් අන්නාසි වල අඩංගු වෙනවා බ්‍රොමලේන් කියන එන්සයිමය. මේ එන්සයිමය නිසා හදිසි රුධිර වහනයන් ඇතිවෙන්න පුළුවන්. හැබැයි මේ එන්සයිමය වැඩි වශයෙන් අන්තර්ගත වෙන්නෙ අන්නාසි ගෙඩියේ මැද නාරටියේ. ඒක නිසා අපි වරකට කන අන්නාසි ප්‍රමාණයෙන් ගර්භණීභාවයට හානි වෙන්න පුළුවන් තරමේ බ්‍රෝමලේන් ප්‍රමාණයක් ශරීරගත වෙන්නේ නැහැ. හැබැයි අන්නාසි කියන්නේ විටමින් C, ෆෝලේට්, යකඩ, මැග්නීසියම් වගේ ගර්භණී මවකගේ දෛනික පෝෂණ අවශ්‍යතා ගොඩක් සම්පූර්ණ කරන්න පුළුවන් පළතුරක්. ඒ නිසා හොඳින් ඉදුණු අන්නාසි සාමාන්‍ය ප්‍රමාණයක් ආහාරයට ගන්න පොඩ්ඩක්වත් බය වෙන්න ඕන නැහැ. 

එපා කියන තවත් කෑමක් තමයි ගස්ලබු. අමු ගස්ලබු වල අඩංගු ලේටෙක්ස් නිසා ගර්භාෂය සංකෝචනය වෙන්න පුළුවන්. ඒක නිසයි ගස්ලබු කන්න එපා කියන්නේ. එහෙම බැලුවම ඒ කතාවනම් බොරුවක් නෙමෙයි. හැබැයි හොඳින් ඉදුණු ගස්ලබු වල මේ කියන ලේටෙක්ස් අඩංගු වෙන්නේ නැහැ. 

ඊළඟට අහන්න ලැබෙන නරක කෑම තමයි කෙසෙල්මුව. මේක ඇත්තටම පරණ කතාවක් එක්ක බැදුණු මතයක්. කෙසෙල් මලට අපි කියන්නේ මව් මරා උපන් කුමරා කියලනේ. අන්න ඒ කතාව එක්ක තමයි මේ කෙසෙල්මුව කන්න එපා කියන කතාවත් කියවෙන්නේ. හැබැයි පැරැන්නෝ එහෙම ආවාට ගියාට කතා කිව්වෙත් නැහැ කියල හිතෙයි මේක විද්‍යාත්මක පැත්ත බැලුවම. කෙසෙල්මුව වල අඩංගු තන්තුමය ගතිය නිසා මල බද්ධය ඇතිවෙන්නේ නැහැ. හැබැයි වැඩිපුර කෑමෙන් බඩ බුරුල්වීමක් වෙන්න පුළුවන්. ඒක අම්මගෙත් බබාගේත් සෞඛ්‍යයට හොඳ නැහැ. හැබැයි සාමාන්‍ය ප්‍රමාණයෙන් කෙසෙල්මුව ආහාරයට ගැනීම මල බද්ධය පාලනය කරගන්න හුඟක් හොඳ ප්‍රතිකර්මයක්. 

 

 

ගර්භණීභාවය දැනගත්ත ගමන් හුඟක් වැඩිහිටි අයගෙන් අළුත් අම්මට උපදෙස් ලැබෙන්නෙ කන්න, කන්න, පුළුවන් තරම් කන්න, දෙන්නෙක්ට ඇතිවෙන්න කන්න කියල තමයි. බබාගෙ වර්ධනය වැඩිවෙන්න නම් අම්මගේ බර වැඩිවෙන්න ඕන කියල තමා ඉස්සර කිව්වේ. හැබැයි දැන් ඒව වෙනස් වෙලා. අම්මගෙ බර වැඩිවෙනවා කියන්නෙ බබාගෙ වර්ධනය නෙමෙයි කියලයි දැන් වෛද්‍යවරු කියන්නෙ. එහෙම අම්මගෙ බර අනවශ්‍ය ලෙස වැඩි උනොතින් ගර්භණී කාලයේ ඇතිවෙන වෙනත් සංකුලතා ඇතිවෙලා දරු ප්‍රසුතියටත් ගැටළු ඇතිවෙන්න පුළුවන්. ඒ නිසා දෙතුන් දෙනෙකුට නොකා සමබල ආහාර වේලක් ගන්න එක තමා හොඳම දේ. 

 

 

Sri News Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here