ආදරවන්තයින් chocolate වැඩිපුර දෙන්නෙ ඇයි? – Sri News

0
4

ඔයා ඇයි තමන්ගෙ ආදරවන්තයාට, ආදරවන්තියට බිස්කට් පැකට් එකක්, ටොෆියක් නොදී චොකලට් එකක් දෙන්නෙ.

මෙි ගැන ඔයා කල්පනා කරල තියෙනවද? දැන් කල්පනා නොකර, අපි මේ ගැන කතා කරමු චොක්ලට් පෙත්තක් කන ගමන්ම.

චොක්ලට් වල ඉතිහාසය ආරම්භ වූයේ මෙසෝඇමෙරිකාවෙි. චොක්ලට් වලින් සාදන ලද පැසුණු පාන වර්ග ක්‍රිස්තු පූර්ව 450 දක්වා අතීතයට දිව යනවා. මෙක්සිකෝව විශ්වාස කළේ කොකෝවා බීජ යනු ප්‍රඥාවේ දෙවියා වන Quetzalcoatl ගේ ත්‍යාගයක් බවත්, බීජවල වටිනාකමක් තිබූ නිසා ඒවා මුදල් වර්ගයක් ලෙස භාවිත කළ බවත්ය. මුලින් පානයක් ලෙස පමණක් සකස් කරන ලද චොකලට්, කුළුබඩු හෝ ඉරිඟු ඉස්ම සමඟ මිශ්‍ර කර තිත්ත දියරයක් ලෙස පානය කරන ලදී. එය පානය කරන්නාට ශක්තිය ලබා දෙන බව විශ්වාස කෙරිණි. අද, එවැනි බීම “චිලේට්” ලෙසද හඳුන්වන අතර දකුණු මෙක්සිකෝවේ සහ මධ්‍යම ඇමරිකාවේ උතුරු ත්‍රිකෝණයේ (එල් සැල්වදෝරය, ග්වාටමාලා සහ හොන්ඩුරාස්) ප්‍රදේශවාසීන් විසින් සාදනු ලැබේ. දහසයවන ශතවර්ෂයේ යුරෝපයට පැමිණීමෙන් පසු එයට සීනි එකතු කරන ලද අතර එය සමාජය පුරා ප්‍රචලිත විය, පළමුව පාලක පංති අතර සහ පසුව සාමාන්‍ය ජනතාව අතර. 20වන සියවසේදී, යුධ සමයේදී එක්සත් ජනපද සොල්දාදුවන්ගේ සලාකවල ද චොකලට් අත්‍යවශ්‍ය දෙයක් ලෙස සලකනු ලැබුවා.

ක්‍රිස්තු පූර්ව 450 දක්වා අතීතයට අපිව ගෙන යන චොකලට් ශරීරය ආරක්ෂා කිරීමට උපකාරී වන පොලිෆෙනෝල් අඩංගු ශක්ති බූස්ටරයක් ලෙසද ගන්න පුලුවන්.

White chocolate වලට වඩා ගුණදායක වන්නේ dark chocolate බව විද්‍යාඥයෝ පවසනවා.

 

70% සිට 85% කොකෝවා අන්තර්ගත චොක්ලට් කෑල්ලකින් අපිට දිනට අවශ්‍ය යකඩ වලින් 67% ක්, තඹ වලින් 89% ක්, මැංගනීස් වලින් 98% ක්, මැග්නීසියම් වලින් 58% ක් ඇඟට ලැබෙනවා. චොක්ලට් ග්‍රෑම් 100ක තන්තු ග්‍රෑම් 11 ක් අඩංගුයි. ඊට අමතරව, එහි ෆ්ලේවනෝල්, ප්‍රතිඔක්සිකාරක සහ සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද වගේම පොටෑසියම්, පොස්පරස්, සින්ක් සහ සෙලේනියම් ඕනෑ තරම් අඩංගු වෙනවා.

Chocolate වල තියෙන යකඩ ඔබේ ශරීරය නිරෝගී රුධිර සෛල නිපදවීමට උපකාරී වේ
තඹ ඔබේ ස්නායු සෛල නිසි ලෙස ක්‍රියාත්මක වීමට උපකාරී වේ.
මැංගනීස් ඔබ අනුභව කරන කාබෝහයිඩ්‍රේට්, මේද සහ ප්‍රෝටීන පරිවෘත්තීය කිරීමට (බිඳීමට, අවශෝෂණය කිරීමට) සහ සම්බන්ධක පටක වර්ධනය කිරීමට උපකාරී වේ.
මැග්නීසියම් ඔබට නිරෝගී රුධිර පීඩනය පවත්වා ගැනීමට සහ ඔබේ මාංශ පේශි නිසි ලෙස හැකිලීමට උපකාරී වේ.
ෆ්ලේවනෝල් රුධිර පීඩනය අඩු කිරීමට උපකාරී වේ. Chocolate ඔබේ ශරීරය නයිට්‍රික් ඔක්සයිඩ් නිපදවීමට දිරිමත් කරයි, එය ඔබේ ධමනි ලිහිල් කිරීමට උපකාරී වේ, එබැවින් ඔබේ රුධිර පීඩනය අඩු වේ. ඒවා ඔබේ සම හිරු එළියෙන් ආරක්ෂා කිරීමට ද උපකාරී වේ.
ප්‍රතිඔක්සිකාරක ඔබේ සෛල නිරෝගීව තබා ගැනීමට උපකාරී වේ.

මොළයේ රසායනික ද්‍රව්‍ය වන සෙරොටොනින් සහ ඩොපමයින් නිසා ඔබ චොක්ලට් අනුභව කරන විට, කොකෝවා රුධිර ප්‍රවාහයට අවශෝෂණය වන විට ඒවායේ මට්ටම් වැඩි වී ඔබේ මනෝභාවය වෙනස් කරනවා..

එහි ප්‍රතිඵලය සතුටට හේතු වනවා. චොකලට් වල ෆීනයිලෙතිලමයින් අඩංගුයි. එය “ආදරණීය ඖෂධය” ලෙස හැඳින්වේ, ෆීනයිලෙතිලමයින් මගින් ආදරයට සමාන හැඟීමක් ඇති කරනවා.

එය ඔබේ ශරීරයට ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන බලපෑම් ඇති කරන ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් පිරී ඇත. ඔබේ අත්‍යවශ්‍ය අවයව වලට රුධිර ප්‍රවාහය වැඩි දියුණු කරන බව පෙන්වා දී ඇත. එය රසවත් සංග්‍රහයක් වන අතර ඔබ එය අනුභව කරන විට එන්ඩොර්ෆින් නිකුත් කරයි. වෙනත් වචන වලින් කිවහොත්. චොක්ලට් වලට ඔබව වඩ වඩාත් සතුටු කළ හැකියි!

Sri News Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here